Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gusiak11
    L&K
    • 2013
    • 1362
    • Ford

Zamieszczone przez witachu
    moim zdaniem na reczną prace do usuwania rysek to szybciej i łatwiej dac to na polerke, a dopiero później bawić sie woskami
    jesli kolega nie ma jeszcze umiejętności w tym fachu to poszukałbym miejsca gdzie to zrobią a później bym zaczął woski kłaść bo konieć końcow to na reczną robote to trzeba miec duzo zaparcia siły i czasu

Raz sie porwałem na ręczną prace Achillesem, nie mówię że sie nie da ale trzeba mieć dużo samozaparcia żeby zrobić całe auto ja po zrobieniu maski w W124 podziękowałem i spakowałem swoje zabawki

Ale ''szajn'' wymaga poświęceń
    http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• staraoctavia
      Elegance
      • 2013
      • 825

Skoro sie tyra systematycznie lakier przez kilka czy kilkanascie lat, nie da sie odzyskac szajnu w kilka minut :roll:
      Porazajacy dzwiek podwojnie doladowanego V8

Komentarz

• jerryx
        Ambiente
        • 2010
        • 149

gusiak11, dzieki za rady,

na kit z megsa sie chcialem porwac bo w zestawie jest quick detailer i 2 x glinka 80g i jeszcze jakas mikrofibra za 135zl - sama glinka 50g kosztowala 55zl plus detailer kolejne 50zl wiec w sumie kit wychodzi taniej.

Szampon bedzie ten co polecasz i recznik tez. Dzieki.

Eidos71, dzieki

[ Dodano: Pon 26 Maj, 14 23:45 ]
        Zamieszczone przez staraoctavia
        Skoro sie tyra systematycznie lakier przez kilka czy kilkanascie lat, nie da sie odzyskac szajnu w kilka minut :roll:
        no to wiem - nie oczekuje cudów na poczatku ale kiedys czas zmienic podejscie. Na szczęście lakier u żony jeszcze nie jest w tak tragicznym stanie bo samochod nie jest aż tak starty a i uzytkowany był nie za dużo.

W nowej octavi która juz wkrótce zawita od początku planuję przypilonowć tematu dbałości o lakier.

A tak przy okazji - czy na nowy warto od razu polozyc ten wosk coli ktory wybralem ?
        Była Octavia 2 1.9 TDI jest Octavia 3 1.4 TSI :-)

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=80144

Komentarz

• staraoctavia
          Elegance
          • 2013
          • 825

Na nowy od razu warto polozyc powloke. Jedyne rozsadne rozwiazanie.

Komentarz

• witachu
            L&K
            • 2011
            • 1319

+1

gusiak11 mysle ze czas i siły jakie trzeba poswięcić na ręczną robote to lepiej odzałowac i nich ktoś zrobi to polerką
            OII 2.0TDI BKD+DSG Elegance

Auto Detailing: Dream Car Studio
            (znajdź również na fb)

Komentarz

• Mickul
              RS
              • 2010
              • 2847

E tam. Moje Clio ma 25 010 (wczoraj stuknęło) i żadnego swirla. :P Ale powłokę i tak będę nakładał z delikatną korektą. :szeroki_usmiech

Komentarz

• staraoctavia
                Elegance
                • 2013
                • 825

Znam takie co na trzyletnim VW nie ma ani jednej skazy i auto nigdy powloki nie widzialo, ale wiele zalezy od samego lakieru i tego jak, czym i jak czesto sie myje oraz osusza. Wymaga to sporo samodyscypliny, ale sie da.

Komentarz

• jerryx
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 149

mysle ze czas i siły jakie trzeba poswięcić na ręczną robote to lepiej odzałowac i nich ktoś zrobi to polerką
                  Sprawdzałem w dwoch miejscach ale tak naprawde zaproponoiwano mi zeby oddac samochod do nich na korekte i woskowanie. Cena okolo 800 PLN. W takiej sytuacji mocno się zastanawiam czy nie zainwestowac w DAS-6 PRO. W domu dwa samochody a jak by byl to i tesciowi i tesciowej bym od czasu zrobil wiec narzędzie by się nie marnowało.

- nie wiem czytalem torche o powlokach na komsetykaaut i nie jestem przekonany. Wiekszoc uzytkownikow pisze ze powloka trzyma sie okolo roku - chyba wole w tym czasie z 3, 4 razy woskiem przejechac niz dac 1350 zl za powloke - ale ciagle mysle
                  Była Octavia 2 1.9 TDI jest Octavia 3 1.4 TSI :-)

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=80144

Komentarz

• gusiak11
                    L&K
                    • 2013
                    • 1362
                    • Ford

Zamieszczone przez jerryx
                    nie wiem czytalem torche o powlokach na komsetykaaut i nie jestem przekonany. Wiekszoc uzytkownikow pisze ze powloka trzyma sie okolo roku - chyba wole w tym czasie z 3, 4 razy woskiem przejechac niz dac 1350 zl za powloke - ale ciagle mysle
                    to nie jest do końca tak.... jedno z drugim ma nie wiele wspólnego, mam powłokę na dwóch autach na jednym ponad 20m-c na drugim cos kolo 10 i nie mogę im nic zarzucić, powłoka jest bardzo wymagająca jeżeli chodzi o przygotowanie lakieru.
                    Wosk nawet nakładany raz na tydzień nie zabezpieczy lakieru przed zarysowaniami, z ptasimi odchodami yle o ile zależy co leciało więc porównywanie powłoki do np... opisywanego na wielu forach nieśmiertelnego Coli 476 to.... :lol: :lol: :lol: :lol:

ale to trochę jedni lubią pomarańcze inni... długi temat

Komentarz

• Tippo
                      L&K
                      • 2009
                      • 1349
                      • Octavia III (5E3)
                      • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Ostatnio robilem auto clenaerem megsa (wrzucalem juz fote gabki) na wierzch poszedl PB nattys red, lecz z braku czasu polezal nie wypolerowany (po nalozeniu miekkim padem) w garazu na aucie przez noc, rano calkiem latwo sie wypolerowal, czy to jakos bardziej mi utrwali wosk, czy nie ma to zadnego znaczenia??

Komentarz

• staraoctavia
                        Elegance
                        • 2013
                        • 825

Dobre pytanie 8)
                        Taki jeden magic z tv o imieniu Adam swego czasu zalecal GRUBO klasc wosk - im wiecej, tym dluzej polezy, teraz jakos juz tak nie radzi, ale za to w jego programach pojawaiaja sie firmy detailingowe z uslugami za kilka tysiecy zlotych - wiadomo stolica

Woski sztuczne z regulu poleruje sie po odparowaniu, bo sa klopotliwe przy tej czynnosci i im dluzej poleza tym trudniej sciagnac ich nadmiar.

Woski z reguly kladzie sie cienka warstwa i tu im cieniej tym lepiej - zawsze po aplikacji sciagamy nadmiar.

Woski naturalne poleruje sie po odpowiednim czasie srednio 5/10/15 w zaleznosci od zawartosci i rodzaju zawartej w nich carnauby, oczywiscie przy zachowaniu odpowiednich warunkow wilgotnoasc i temperatura.
                        Ta klasa wosku moze i tydzien siedziec na lakierze i zawsze bedzie sie polerowala znakomicie, ale nie bedzie to zawsze dobre dla samego zabezpieczenia.
                        Czas podany jest o tyle istotny, ze w procesie odparowywania olekow i estrow oraz schniecia samego wosku inaczej ukladaja sie listki carnauby, po tym czasie przyjmuja inna pozycje i zbieramy ich za duzo, co wplywa na pogorszenia lsp.

Ma to jednak raczej zastosowanie przy wyzszej pierdolencji, gdzie wszystko jest robione w procesie celebracji

Komentarz

• gusiak11
                          L&K
                          • 2013
                          • 1362
                          • Ford

Chłopaki co taka cisza ??

Komentarz

• staraoctavia
                            Elegance
                            • 2013
                            • 825

Za madrze pojechalem

Komentarz

• Andoran
                              Rider
                              • 2010
                              • 356

staraoctavia, za dużo pracy
                              My "Silver"
                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=66739
                              Pimpness Car Detailing - renowacja lakieru, pranie tapicerki, renowacja skóry, czyszczenie i konserwacja tapicerki skórzanej, renowacja reflektorów, powłoka kwarcowa, kompleksowe czyszczenie pojazdów.

Komentarz

• zsolpyw
                                Elegance
                                • 2012
                                • 897

staraoctavia, :szeroki_usmiech
                                Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył

Jeżdżę w blasku
                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092

Komentarz

• mych
                                  Classic
                                  • 2012
                                  • 15

zaczynam zabawę z detailingiem ,moje autka to dwuletnia octavia i czteroletnie polo, zaznaczę że nigdy nie widziały poważnych kosmetyków, tylko marketowe budżetowe atolandy itp. praca wyłącznie ręczna. skompletowałem zestawik:

vALETpro YELLOW CLAY BAR 100G
                                  SHINY GARAGE FRUIT NEUTRAL SNOW FOAM 5L
                                  Collinite no. 476
                                  DURAGLOSS CAR WASH CONCENTRATE 901 473ML
                                  POORBOY'S WORLD NATURAL LOOK SATYNOWY EFEKT
                                  NIELSEN APC CYCLONE 1 LITR - ALL PURPOSE CLEANER
                                  MEGUIARS ULTIMATE COMPOUND
                                  IPA - ISOPROPYL ALCOHOL 500ML

z tego względu że autka maja drobne ryski np. takie przy klamkach, które chce w jakiś sposób zatuszować zdecydowałem się na ULTIMATE COMPOUND. pytanko czy musze go kłaśc na całe auto czy tylko mogę w te miejsca gdzie są ryski. pod wosk zdecydowałem się tylko na IPE czy to dobry wybór?
                                  Co polecacie do szyb? i jaki QD na wosk coli?

Komentarz

• staraoctavia
                                    Elegance
                                    • 2013
                                    • 825

Jezeli przelecisz cale auto recznie UC - (dwa dni to szybko) to IPA pod wosk jako tako - w sensie UC nie daje szklistego wykonczenia, ale przygotuje jakos tam lakier. Mozesz UC dac tylko pod klamkami, ale wtedy IPA pod wosk nie da kompletnie nic. Wieloetapowe mycie nie usunie wszystkiego z lakieru dlatego wspomagamy sie glinka i cleanerem.
                                    QD na ta chwile albo Megs Last Touch albo AF Finale lub FK 425 to najlepsze letnie QD w przyzwoitych pieniadzach.

Komentarz

• Eidos71
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 2050
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez mych
                                      pod wosk zdecydowałem się tylko na IPE czy to dobry wybór?
                                      Co polecacie do szyb?
                                      Tak, jak napisał staraoctavia - bez cleanera nie przygotujesz odpowiednio powierzchni. Polecam PB Pro Polish 2 - od 1,5 tygodnia robię delikatny detailing (na razie 4 autka) i na dwóch sprawdza się ekstra, jeżeli chodzi o przygotowanie pod wosk i "odświeżenie" lakieru (na pozostałych sprawdzony "oszust" Prima Amigo)
                                      A jeżeli chodzi o szyby - polecam AutoGlym Car Glass Polish na nieco większe "szczury", a na co dzień Meguiar's Glass Cleaner Concentrate - starczy na dłuuugo do samochodu i do domu
                                      Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                                      MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• staraoctavia
                                        Elegance
                                        • 2013
                                        • 825

W temacie szyb jak napisal Eidos71 lepiej doradzic sie nie da.

Komentarz

• przemo781
                                          Drive
                                          • 2013
                                          • 71

Ja do szyb miałem jakiś czas temu Megsa z serii NXT - byłem mega zadowolony, ładnie pachniał i szybki super się czyściły i długo utrzymywały w czystości

Dzisiaj odebrałem pakę z KochChemie SpeedGlassCleanrem - zobaczymy cóż to za środek - polecany przez chłopaków z shiningcar.pl
                                          www.odjazdowenaklejki.pl

Komentarz

• mych
                                            Classic
                                            • 2012
                                            • 15

to może zamiast UC i IPA użyć cleanera, który potrafi wypełnić i zatuszować te ryski. jest jakiś godny polecenia pod rękę na rynku?

Komentarz

• gusiak11
                                              L&K
                                              • 2013
                                              • 1362
                                              • Ford

Zamieszczone przez mych
                                              to może zamiast UC i IPA użyć cleanera, który potrafi wypełnić i zatuszować te ryski. jest jakiś godny polecenia pod rękę na rynku?
                                              Pod wosk który wybrałeś ja bym cleanera nie dawał, jest to wg. mnie wosk nazwał bym go jedno etapowy nie wymagający wcześniejszych niesamowitych przygotowań jak Zymol czy SV.

Skoro chcesz cleaner to o ile dobrze pamiętam (niech mnie ktoś poprawi jak sie mylę) DURAGLOSS 652 PRE CLEANER, gdzieś czytałem dyskusję żę nie 652 tylko 601 nie pamiętam gdzie to było ale coś ktoś pisał tego typu.

Wracając do pytania UC ma trochę inne zadanie niż cleaner, to jest pasta do ręcznej korekty lakieru, gdybyś zdecydował sie na wosk naturalny np. Nattys nie musiał byś z UC nic robić tylko szmalcować woskiem, natomiast syntetyczne woski nie przepadają za tłustym wykończeniem.

Komentarz

• looker
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 1886
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

W związku z zakupem nowego/używanego, CZARNEGO auta, postanowiłem zainteresować się trochę nieco porządniejszym dbaniem o jego wygląd...
                                                Zajrzałem na 1-szą stronę i są tam świetne listy z poradami i produktami dla początkujących. Mam jednak pytania:
                                                - Czy nadal mamy zniżkę klubową w sklepie Meguiars-a ?
                                                - Czy ten sklep jest najciekawszą opcją cenową ? Niektórzy polecali też autokosmetyki.pl

Chciałbym kupić "entry levelowy" zestaw w jednym miejscu najlepiej...
                                                Jak już wymóżdżę swoją listę to podrzucę tutaj do oceny przed zakupem :wink:
                                                OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                                                SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• Eidos71
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 2050
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

looker - jest wiele wartych uwagi sklepów z kosmetykami i artykułami do detailingu. Ze sklepów, w których OCP ma rabaty, polecam: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37763. Mariusz ma ogromny wybór "towaru", dobre ceny i super szybkość i jakość realizacji.
                                                  Co do produktów Megs'a - nie opieraj się tylko na tym producencie. Jak każdy, Meg's ma produkty dobre (płyn do szyb, żel do opon, środki polerskie, maszynkę polerską), ale ma i takie, których odpowiedniki innych producentów są o niebo lepsze. Daj znać, co wybrałeś, a wtedy dostosujemy listę Twoich produktów tak, aby było dobrze i nie za drogo
                                                  Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                                                  MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• looker
                                                    RS
                                                    • 2008
                                                    • 1886
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Eidos71, dzięki za rzeczową podpowiedź.
                                                    Dopiero zaczynam przygodę z czymś więcej niż niesławną "myjką bezdotykową" choć już wcześniej miewałem epizody z własnoręcznym myciem auta oraz jego woskowaniem
                                                    Broń Boże nie upieram się przy Megsie ! Potrzebuję jedynie fachowego doradztwa co warto a czego nie posiadać.
                                                    Założenia są takie, że chciałbym wystartować z podstawowym zestawem, bez maszyn czy innych "wymysłów" ;-) a potem ...się zobaczy...
                                                    Aspekt ekonomiczny tez nie jest bez znaczenia.
                                                    Auto ma stosunkowo zadbany lakier wg mnie, i potrzebuje on odświeżenia a nie rekonstrukcji raczej...

Moja wstępna lista wygląda tak:

1. Mycie:
                                                     Gold Class Car Wash Shampoo
                                                     ValetPRO Poseidon's carnauba wash
                                                     Shiny Garage Strawberry

2. Mycie szyb:
                                                     NXT Glass Celaner

3. Usuwanie delikatnych rysek:
                                                     SwirlX – Mequiars
                                                     SmartDetail Smartwax

4. Glinkowanie:
                                                     ValetPRO Yellow Clay Bar

5. Usuwanie owadów i smoły:
                                                     Meguiars Bug 'n Tar Remover

6. Czyszczenie felg alu:
                                                     Meguiars Hot Rims Aluminium Wheel Cleaner
                                                     ValetPRO Bilberry Wheel Cleaner

7. Czyszczenie i nabłyszczanie opon:
                                                     NIELSEN Briliance

8. Plastiki wewnętrzne:
                                                     Poorboy's Natural Look Dressing
                                                     Natural Shine

9. Woskowanie
                                                     Deep Crystal Carnauba Wax
                                                     Collinite No. 476

Wszelkie sugestie, podpowiedzi co do zamienników oraz brakujących elementów mile widziane.
                                                    Co w kwestii "narzędzi" czyli szczotek czy rękawic, aplikatorów, ręczników ?
                                                    Zaznaczam, że ściereczka za ponad 60zł to już trochę fanaberia...na moim obecnym etapie ;-)
                                                    OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                                                    SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

Pracuję...